Novou posilou basketbalistiek je naturalizovaná Slovenka Toliverová

28.05.2014 Bratislava

Košice 28. mája (TASR) - Slovenská basketbalová reprezentácia žien absolvuje svoju jedinú hernú prípravu pred blížiacou sa kvalifikáciou ME 2015 v rámci Veľkej ceny Slovenska od piatka 30. mája do nedele 1. júna. Do predturnajového tréningového procesu v stredu zasiahla v košickej Infiniti aréne už aj naturalizovaná Slovenka Kristi Toliverová.

"Dostať sa na OH bolo vždy mojim snom, takto by sa to mohlo stať realitou. O Slovensku som veľa nevedela, počula som o krajine iba od spoluhráčok, ktoré tu hrali a pôsobili v klube Good Angels Košice. Bola som prekvapená ponukou stať sa Slovenkou, ale prijala som ju, pretože takéto ponuky nechodia každý deň. Rozhodovala som sa dlhšie, ale prišiel vhodný čas a príležitosť. Proces trval dlho, ale som spokojná so svojím rozhodnutím," uviedla na stredajšej tlačovej konferencii Toliverová.

Američanka s vedením Slovenskej basketbalovej asociácie (SBA) podpísala zmluvu, podľa ktorej musí odohrať minimálne štyri posledné zápasy kvalifikácie. Toliverová je druhou americkou basketbalistkou, ktorá je držiteľkou slovenského pasu. Prvou naturalizovanou Slovenkou sa stala v januári 2010 Erin Lawlessová. "Uvedomujem si, že očakávania slovenských fanúšikov a vedenia SBA sú vysoké. Som zvyknutá, že kam prídem, tak odo mňa očakávajú dobré výkony. Cítim sa dobre, som pripravená spoznať spoluhráčky, hrať s nimi a vyhrávať," naznačila ambície Toliverová, ktorej otec pôsobil v zámorskej NBA ako rozhodca.

Zverenky Maroša Kováčika si na VC Slovenska postupne zmerajú sily s výbermi Estónska, Nemecka a Maďarska. "Priznám sa, že súperov veľmi nepoznám, najmä Estónsko. Určite by sa nám hodil aj iný turnaj, ale v situácii akej sme boli, sme radi aj za takúto previerku. Som rád, že mám v tíme takúto hráčku. Verím, že očakávania sa naplnia a Kristi ten potenciál naozaj využije. Spoluhráčky sa od nej určite veľa naučia. Bude hrať na poste rozohrávačky a na ňom určite patrí medzi špičku," konštatoval Kováčik.

Už o týždeň neskôr sa Slovenky v kvalifikácii o postup na majstrovstvá Európy 2015 predstavia v základnej A-skupine. Postupne narazia na Slovinsko (8. a 18. júna), Luxembursko (11. a 22. júna) a Poľsko (15. a 25. júna). Domáce duely (8., 22. a 25. júna) v Infiniti aréne začnú o 18.00. Tri zápasy na súperových palubovkách sa odohrajú 11. júna v luxemburskom Oberanvene (19.30), 15. júna v poľskom Wladyslawowe (17.00) a 18. júna v slovinskej Kranjskej Gore (18.00). "Z pätnásťčlennej nominácie tesne pred kvalifikáciou opustia káder tri hráčky. Kristi neodohrá prvá dva duely, takže tie odohrá jedenásť hráčok," ozrejmil hlavný kouč.

Pred médiá predstúpil aj generálny sekretár SBA Ľubomír Ryšavý. "FIBA nám vrátila pozastavené členstvo a teraz už treba iba pracovať na palubovkách, dosiahnuť stanovené ciele. Som rád, že klub Good Angels nám poskytol palubovku na Veľkú cenu Slovenska a následnú kvalifikáciu ME 2015. Som presvedčený, že všetko bude zabezpečené tak, ako má byť. Verím, že postúpime na ME, odkiaľ sa dá dostať na OH, ktoré sú našim hlavným cieľom," povedal Ryšavý. Na jeho slová nadviazal generálny manažér slovenskej reprezentácie Daniel Jendrichovský: "Boli sme vo veľkých problémoch a skladám klobúk dole predtým, že sú na Slovensku ľudia, ktorí vedia vybrať peniaze z vlastného vrecka, aby zachránili basketbal a nás pre chyby iných. Dáva nám to šancu postúpiť na OH a z klubového pohľadu hrať naďalej európske súťaže."
 
nominácia basketbalistiek SR:

Rozohrávačky: Zuzana Brezániová (MBK Ružomberok), Timea Sujová (BK Šamorín), Barbora Bálintová (GA Košice), Kristi Toliverová (Dynamo Moskva/Rus. a Los Angeles Sparks/USA)

Krídelníčky: Katarína Pindrochová (BK Šamorín), Dominika Baburová (MBK Ružomberok), Katarína Tetemondová (MBK Šoproň/Maď.), Sabina Oroszová (Eastern Illinois University/USA), Zuzana Žirková (GA Košice), Martina Kiššová (GA Košice)

Pivotky: Eva Kmeťová (MBK Ružomberok), Anna Jurčenková (IMOS Brno/ČR), Lucia Krč-Turbová (BK Piešťanské Čajky), Mária Felixová (BK Piešťanské Čajky), Žofia Hruščáková (GA Košice)

progam VC Slovenska - Košice, Infiniti aréna:

piatok 30. mája: Maďarsko – Nemecko (16.00), SLOVENSKO – Estónsko (18.15) sobota 31. mája: Estónsko – Maďarsko (16.00), Nemecko – SLOVENSKO (18.15) nedeľa 1. júna: Nemecko – Estónsko (16.00), SLOVENSKO – Maďarsko (18.15)

kvalifikácia ME 2015, A-skupina:

8. júna: Slovensko - Slovinsko (18.00, Košice)
11. júna: Luxembursko - Slovensko (19.30, Oberanven)
15. júna: Poľsko - Slovensko (17.00, Wladyslawowo)
18. júna: Slovinsko - Slovensko (18.00, Kranjska Gora)
22. júna: Slovensko - Luxembursko (18.00, Košice)
25. júna: Slovensko - Poľsko (18.00, Košice)
 

Vyberte región